>

Mitt 60-tal Annbritt Hedman

 

till

Mitt 60 - tal

 

 

Slutet av 50-talet för mej: Livstycke och strumpebands - knappar med kalasbyxor. Till det gärna en skotskrutig kjol med tillhörande väst.

 

Mormor med alla barnbarn

Man kunde också ha en vid kjol med skumgummiunderkjol till.  Vad snyggt man tyckte att det var.

 Senare också Mollskinnsbyxor (gärna vinröda). Elastabyxor och duffeljacka.

Man spelade 78 – varvare på föräldrarnas radiogrammofon. En kompis på våran gata spelade Mahalia Jackson.

Pappa hade en bil en röd-vit Opel Kapitän. Inga bälten på den tiden inte när vi var runtom i Sverige, där pappa spelade på utomhus - dansbanor. Vi tältade och det regnade alltid och vindrutetorkarna gick alltid sönder (förutom år 1959). Det året fick jag 11 getingstick, så det året minns jag särskilt.

Tv programmen var sporadiska, jag tror att det var Aktuellt med Olle Björklund på tisdagar. Barnprogrammet hette Andy - Pandy

Vi gick också i skolan på lördagar, minns ni det? Halva lördagen med ”roliga timmen” sist. Våran fröken läste ur ”Anne Franks dagbok” vad spännande det var.

På sommarloven fick vi åka badbussar till Kanaan - badet, ”Burken” var med på bussarna och sjöng populära sånger och spelade gitarr. Man kunde bl.a. ta simborgarmärket vid Kanaan - badet, vi fick också en mugg mjölk och en bulle.

Varje termin fick vi betyg. Även i ”ordning och uppförande” Betygskalan var enkel, Bäst :A, nästan bäst :a, jättebra :AB+, bra :AB, Dugligt :BA, inte så bra :BA-, dåligt :B, sämre :B-, sämre ändå B eller C. .

22 november 1963 i Dallas i Texas blev John F Kennedy mördad (tänk att man alltid kommer ihåg vissa datum) Politikerna diskuterar om vi ska ha en andra kanal i tv:n

Pappa köpte en ny bil en Morris med en extra lucka bakom baksätet, där fick vi mindre barn sitta.

Och inga bakdörrar så när man skulle till baksätet så fällde man bara fram framsätet. Man hade heller inte blinkers, man hade pilar som fälldes ut.

1963 bytte vi från enhetsskola till grundskola, Den nya grundskolan skulle ersätta folkskolan, fortsättnings - skolan, högre folkskolan, kommunala mellanskolan, realskolan och kommunala flickskolan. då fick vi läsa in 2 kurser på 1 år. Det bästa var att man slapp betyg som förut. Nu gällde 1 – 5, varav 3 var medel. Man tog även bort betygen i ordning och reda. Femdagarsveckan och Du-reformen införs även i skolor.

1964 hände mycket i mitt liv. Vi fick Amerika besök, mammas systrar och barn kom och hälsade på inför släkt - träffen i Hällefors (mormors föräldrahem Fallet). Jag fick en present som jag har kvar än i dag. Ett 5 – dollars - mynt med Kennedy på. Det året gick min mormor bort. Hon var på sjukhus och jag fick inte säga adjö till henne, för ”barn” under 15 år fick inte komma in på sjukhus.

1964 var också året då jag fick en grammofon i födelsedagspresent. Då blev det Beatles och Anita Lindblom för hela slanten.  

The Beatles kom till Stockholm och vi var några fans,  som med t-shirtar med Beatlesbilder på, mötte dom på Arlanda. Vi var också ut till Lidingö till hotell Foresta där dom bodde. Det var popkonsert på Johanneshov, Där var vi, naturligtvis. Jättedyrt var det.

Tv-program blev det också med Kersti Adams - Ray   ”Drop in”.  Gissa vem som är till höger om Paul.

 

           

 

1965 och 1966 var det många besök på ungdomsgårdarna runt om i Stockholm, bl.a. Kingside i stan (Stockholm ) o Tegelhögen i Vällingby. Vi var också med på "30 i test" som var ett radioprogram där man fick rösta om vilka låtar som skulle komma in på tio-i-topp-listan.  
Varje tisdagskväll lyssnade vi på kvällstoppen i P3. Om man gillade en låt och ville köpa skivan då gick man till Rickards skivbar, och fick lyssna på skivan med hörlurar på man fick också sitta på en hög stol.


Söndagar var det matiné´ på ”Fontänen”. Om man hade råd. Min bror hade en egen bandspelare. Och han byggde en egenradio. Han hade också en akustisk gitarr,
så där byggdes även musik.

         

Mina första strumpbyxor köpte jag 1967, eftersom man hade kort-korta minikjolar så syntes ju strumpebanden om man använde nylonstrumpor. Man hade också tajta klänningar.

Jag gjorde min PRAO på telestyrelsen, Jag fick skriva stenciler. T-styrelsen låg vid Sergelstorg, fast det fanns inte då det var bara en stor grop. Men det var en "lååång" trätrappa som ledde upp till Telestyrelsens hus.              

Söndagen den 3 september 1967 klockan 05:00. Var det dags för högertrafik. Denna dag kallades Dagen H.

1967 åkte vi på semester min bror och jag åkte på hans Zündapp hela vägen till Dalarna.

1968 åkte jag min storasyster Astrid och kusin Eva charter till Mallorca. Min storebror var redan där. Han fick ju resa med dom stora, så han åkte med club 33.

Jag minns att vi tog bussen till något som hette Magaluf. Där fanns det en korvkiosk och några solstolar, sen fanns det inget mer.

Animeringar har jag hämtat från:

Image©Rusty

Uppdaterad:2022-03-06

Webmaster Annbritt Hedman